Brussels Heart Center (BHC) - Een hart in de stad, een hart op het platteland - Een team, meerdere sites, meerdere specialiteiten
 

 

Symposium cardiologie-hartheelkundee

Symposium bestemd voor huisartsen
Georganiseerd door het Brussels Heart Center (BHC)

Voor meer inlichtingen, presentatietekst en programma downloaden.

Videos

 • Dr Danièle Plein
  Live uitvoering van een Tissue Doppler Imaging (TDI) echocardiografie bij een casus van hypertrofe cardiomyopathie
 • Dr Steven Vercauteren
  Dr Koen Erard
  Live uitvoering van een FFR (Fractional Flow Reserve)

  De meting van coronaire flow reserve (of FFR staat voor Fractional Flow Reserve) is een eenvoudige methode om op een invasieve manier de functionele gevolgen van een coronaire stenose te beoordelen. Dit correleert goed met de gebruikelijke functionele testen voor ischemie (inspanningstest, stress-echocardiografie, scintigrafie).

  De angioplastiek geleid door de FFR is dus logisch aanbevolen in de Europese richtlijnen van de revascularisatie in 2010 en heeft een prognostische waarde.

  Interventionele cardiologen gebruiken op heden deze techniek in het bijzonder voor het opsporen en behandelen van de coronaire stenose bij meervatslijden.Les cardiologues interventionnels utilisent à présent cette technique de premier plan, notamment pour déceler et traiter l'atteinte coronaire pluritronculaire.

 • Dr François Cardinal
  Dr Philippe Bettendorff
  Dr Marc Castadot
  Het live implanteren van een percutane aortaklep (TAVI= Transcatheter Aortic Valve Implantation) in de hybride zaal voor hartkatheterisatie en hartheelkunde

  Brussels Heart Center is trots om tot één van de weinige Belgische centrale te behoren die de percutane implantatie van de aortaklep (TAVI) uitvoeren. Deze geavanceerde en bijzonder delicate techniek wordt gezamenlijk uitgevoerd door de dokters Cardinal, Castadot en Bettendorff.

  Het is een nieuwe behandeling voor patiënten met symptomatische aortaklepstenose die door de belangrijke comorbiditeiten niet in staat zijn een klassieke conventionele heelkunde te ondergaan. Onze bevolking vergrijst en aortastenose is de meest voorkomende aandoening van de hartkleppen waarbij de prevalentie toeneemt met de leeftijd. Het aantal patiënten dat in aanmerking komt voor het plaatsen van de aortaklep via percutane weg stijgt voortdurend.

Presentaties

Met al onze dank aan
AstraZeneca